شايد كمتر كسي را دركشور ميتوان يافت كه با نام سالمين آشنا نباشد. آناني كه سن و سالي از آنها گذشته هنوز هم < تيتاپ> را به عنوان نخستين محصول سالمين و يكي از محبوبترين خوراكيهاي دوران مدرسه به ياد دارند. چه بسا روزهايي كه با محصولات اين شركت به مدرسه رفتيم و از خوردن آنها لذت برديم.
شركت سالمين را بايد يكي از عظيمترين و قديميترين كارخانههاي توليد محصولات متنوع شيريني و شكلات نام برد و جالبتر آنكه اين شركت خوشنام و باسابقه در سالهاي اخير از مديريتي توانمند و كارآفرين برخوردار شده است. مديريتي كه تواناييهاي خود را با محصولات كارخانجات شيرين عسل و تاسيس كارخانه فرآوري دانههاي كاكائو به اثبات رسانيده و در چند سال اخير علاوه بر كسب عنوان صادر كننده نمونه همواره جزو پيشگامان اين صنعت بوده است.
صادرات پودر و كره كاكائو كه براي نخستين بار در ايران اتفاق افتاده است و همچنين توليد كيك حاوي آهن و ويتامين a كه با حمايت وزارت بهداشت صورت پذيرفت و نهايتا ايجاد تحول در صنعت شيريني و شكلات با استفاده از روشهاي مدرن مديريتي، از افتخارات اين گروه صنعتي بوده كه شركت سالمين نيز به آن پيوسته است. حال ميتوان با خيالي آسوده دريافت كه سالمين با توجه به توليد محصولاتي با كيفيت وتنوع بالا، هدفي را جز حفظ سلامت و تندرستي كودكان، دانشآموزان و آحاد مردم دنبال نميكند. شركتي كه خاطره خوشي را در ذهن تمام ايرانيان برجاي گذاشته است.
شركت سالمين در تاريخ 19/11/1353 تحت شماره 20872 اداره ثبت شركتها و مالكيت صنعتي تهران ثبت و متعاقبا در مورخ 12/8/1354 موفق به اخذ پروانه تاسيس به شماره 333233 از وزارت صنايع و معادن گرديد. اين شركت در تاريخ 8/4/1357 به ساوه منتقل و تحت شماره داخلي 353 در دفاتر ثبت اسناد ساوه به ثبت رسيد.
فعاليت اصلي شركت طبق ماده 3 اساسنامه عبارت از توليد مواد غذايي از هر قبيل مانند كنسروجات، مواد غذايي خام و پخته و منجمد، انواع بيسكويت و كيك اسفنجي، شيريني و مربا و محصولات دامپروري و فرآوردههاي صنعتي و صادرات و واردات آنها و همه گونه عمليات و فعاليتهاي مرتبط با موضوع شركت ميباشد.
در روزگار حاضر كه رقابت جدي بينالمللي در جهت كسب سهم بيشتري از بازار جهاني بوده، تازهترين شيوه خلق مزيت نسبي افزايش كارآيي تجاري است.
مزيت نسبي امكان استفاده از امكانات موجود جهت خلق محصولاتي با ويژگيهاي رقابتي را به توليد كنندگان نشان ميدهد.
مهمترين ويژگيهاي موجود جهت وجود محصول در عرصه رقابت در بازار، بهاي تمام شده پايينتر و كيفيت بالاتر بوده و اين دو ويژگي امكان رقابت با محصولات مشابه در سطح بازارهاي داخلي و خارجي را به توليد كنندگان كالا ميدهد.
در روزگاري كه امكان كاهش هزينه توليد بسياري از كالاها در اقتصادهاي پيشرفته صنعتي به دلايلي از قبيل مقررات كار، محيط زيست و … اندك است، صرفه قطعي حاصل از كاربرد روشهاي نوين تجاري، از صرفه تحمل تغيير تكنولوژي توليد پيشي گرفته است. لذا پيشگامان عرصه كاربرد روشهاي نوين تجاري، جايگاه مستحكمتري را در تقسيم بازار از آن خود خواهند نمود.
به همين دليل ميبايست با اصلاح ساختار روشهاي تجاري سازمان و ساماندهي روشهاي اقتصادي با حفظ اختيار و مسووليت مديران در هدايت و سياستگذاري و نظارت امور اقتصادي، زمينه به كارگيري از پتانسيل سازماني جهت استفاده بهينه از تمامي ظرفيتهاي موجود را مورد نظر قرار داد.
در بازار امروزي جهان، سازمانهاي توليدي مجبورند فعاليتهاي خود را با نگرش به ارتقاي كيفيت، بهبود خدمات كارآيي هزينهها همسو كنند تا بتوانند موقعيت رقابتي خويش را حفظ كرده و در يك محيط اقتصادي و تجاري دشوار زنده بمانند.
صنعت شيريني و شكلات نيز به عنوان يكي از صنايع داراي مزيت نسبي، از اين قاعده مستثنا نيست.
افزايش كيفيت و تنوع توليدات نيز از ديگر امتيازات اين صنعت جهت دستيابي به نتايج مطلوبتر ميباشد كه در اين بين استفاده از دانش فني توليد كنندگان شاخص و نامي در سطح جهان آشنايي با روشهاي مديريتي ايشان و نهايتا اخذ آموزشهاي لازم جهت ارتقاي سطح كيفي سازمان جزو اصول لازمالاجرا ميباشد.
شركت سالمين پس از ورود به مجموعه صنايع غذايي شيرين عسل جهت دستيابي به موارد مذكور و افزايش كيفيت محصولات جهت قابليت رقابت جدي در بازارهاي داخلي و عرضه در بازارهاي خارجي اقدام به استفاده بهينه از تجارب ساير شركتهاي مجموعه نموده است.
اين استراتژي ويژگيهاي بسياري داشته كه عمدهترين سرفصلهاي آن به شرح زير است:
1- افزايش سطح معلومات حرفهاي
2- نوآوري و افزايش خلاقيت در زمينه محصولات
3- رشد و شكوفايي درون سازماني
4- اصلاح نظامهاي اطلاعات مديريت
عمده سهام اين شركت تا سال 1381 با حدود 33/76درصد متعلق به سرمايهگذاري شاهد و تا سال 1382 با حدود 994/1درصد متعلق به سازمان صنايع ملي ايران بود. لكن سهام شركتهاي مذكور در سنوات ذكر شده توسط شركتهاي اعتبار صنايع كيش، فرآوردههاي دانههاي روغني كاكائو تبريز و شيرين عسل كه همگي در يك مجموعه صنعتي قرار داشته، خريداري گرديد.