بلغور جو دوسر یا پرک جو دوسر غذایی است که از پرک شدهٔ گیاه جو دوسر تهیه میشود. این غذا به دلیل ارزش غذایی بالای خود در برخی از کشورها به عنوان صبحانه آماده میشود. البته در ایران، عموماً افراد مبتلا به سرماخوردگی از این غذا به همراه سایر خوراک آبکی مانند حریرهٔ بادام و انواع سوپها تغذیه میکنند.
در مورد جو
جو گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن بسته به انواع مختلف آن تا یک متر میرسد. این ماده غذایی دارای خواص دارویی فراوانی است که به برخی از آنها اشاره کردهایم.جو دو سر (Oat) یا بلغور جو دو سر ، با نام علمی (Avena sativa) ، غله ای رژیمی است که سلطان فیبر غلات محسوب می شود و کاملاً با جو معمولی (Barley) متفاوت است. نام فارسی جو دو سر ، یولاف است.
جو دو سر منبع خوبی از انرژی ، مواد مغذی و فیبر و به ویژه پروتئین برای انسان ، مخصوصاً کودکان و ورزشکاران و افرادی است که می خواهند لاغر شوند. مصرف روزانه یک کاسه بلغور جو دو سر ، انرژی و استقامت مورد نیاز بدن در طول روز را تامین می کند.
برگهای آن متناوب و باریک و دراز و به رنگ سبز تیره است. جو از نظر کاشت به دو دسته تقسیم میشود، جو بهاره و جو پائیزه.
جو بهاره در بهار کشت میشود و احتیاج به سرمای زمستان ندارد و قبل از زمستان دانه میدهد در حالی که جو پائیزه در پائیز کشت میشود و محتاج سرمای زمستان است.خاستگاه واقعی جو هنوز ناشناخته است. اما بسیاری از محققین، خاستگاه این گیاه را کوههای زاگرس در غرب ایران، آناتولی جنوبی و فلسطین میدانند.
بر پایه نظریه والیوف، مبداء جوی ریشک دار و غلاف دار، کشور اتیوپی و شمال آفریقا و مبداء نوع بدون ریشک، ریشک کوتاه و کلاهک دار، آسیای جنوب شرقی، به ویژه چین، ژاپن و تبت است.جو برای تعداد زیادی از مردمان نواحی سردسیر و خشک (به ویژه خاور میانه و شمال آفریقا) منبع غذایی مهمی به شمار میرود. البته امروزه بیشتر برای خوراک دام و تهیهٔ فراوردههای تخمیری از این گیاه استفاده میکنند.
در خصوص واکنش به دما، سه نوع جو موجود است: نوع بهاره که به سرما حساس بوده و بنابراین در بهار کاشته میشود.نوع پاییزه که در فصل پاییز کاشته میشود و تا فرا رسیدن فصل بهار، سنبله تولید نمیکند.
نوع حد واسط که نسبت به سرما مقاومت کمتری داشته و در نقاط نسبتاً گرمسیر در هر دو فصل بهار و پاییز کشت میشود. جوی بهاره و پاییزه را نمیتوان همچون گندم بهاره و پاییزه که تفاوت دانه آنها کاملاً مشخص است، تشخیص داد.
جوی پاییزه در بسیاری از نواحی نیمه خشک که بارندگی آنها غالباً در فصول گرم سال (بهار و تابستان) انجام میشود، تقریباً ۱۰ تا ۱۴ روز زودتر از گندم پاییزه کاشته میشود. جوی بهاره را هم تا آنجا که امکان دارد باید زودتر کاشت.
خواص دارویی جو دوسر
- درمان ضعف عمومی
جوشانده دانه های بدون سبوس یولاف در شیر که به آن یک زرده تخم مرغ اضافه شده باشد داروی بسیار مناسبی برای درمان ضعف مفرط ناشی از بیماری ها و همچنین تقویت کودکان و افراد مسن می باشد.
- درمان یبوست و بواسیر
جوشانده آرد و دانه های جو دو سر که صبح ناشتا به مقدار 2 تا 3 فنجان به مدت 2 تا 3 روز مصرف می شود اثر ملین داشته، یبوست را از بین می برد و از طرف دیگر بواسیر را نیز درمان می نماید.
- درمان سنگ کلیه
جوشانده 20 گرم دانه جو دو سر سبوس دار اثر مدر داشته و در درمان سنگ کلیه، انواع ناراحتی های کلیه، عدم دفع ادرار، آب آوردن انساج و … به کار می رود.
- التیام زخمی
برای التیام زخم های کهنه و شدید می توان از خمیر آرد جو دو سر مخلوط با مخمر آب جو استفاده نمود.
بلغور جو گلها / 300 گرمی بلغور جو گلها / 300 گرمی
و دیگرخواص درمانی جو دوسر
- برای رفع یبوست جوی دوسر را بو داده آرد کنند مانند قهوه بجوشانید روزی 2 الی 3 استکان به مدت 3 روز صبح ناشتا میل شود.
- برای درمان نقرس 20 گرم جو را در 5 لیوان آب جوشانده روزی 4 لیوان میل شود.
- برای درمان آب آوردن انساج
- جهت درمان سرفه ، ورم حلق و حنجره و اخلاط خونی
- برای تقویت کودکان و افراد کهنسال و بیمارانی که دوره نقاهت را میگذارنند اگر جو را در آبگوشت یا شیر جوشانده میل کنند غذایی مقوی است البته جو پوست گرفته نباشد.
- برای درمان کمردرد، درد پهلو و قولنجها، جوی دوسر را با سرکه پخته به صورت ضماد در محل درد بگذارید.
- برای رفع خستگی پاها، سرمازدگی و تاول زخمها با جوشانده غلیظ کاه جو پاشویه کنید.
- فواید جو دوسر در رژیم لاغری
سعید
مقوی و سالم
حمید
کیفیت بالا