روش های جلوگیری از حساسیت فصلی و آلرژی
فصل بهار با تمام زیباییهایش همانطور که برای بسیاری از افراد لذت بخش و نشان دهنده سرسبزی و زندگی است، برای برخی افراد میتواند آغاز دردسر و حساسیت فصلی باشد! آلرژی و حساسیت بهاری زمانی اتفاق میافتد که بدن به مادهای به نام آلرژن واکنش شدید نشان میدهد. این واکنش نتیجه تولید آنتی بادی توسط بدن برای جلوگیری از ورود آلرژن یا ماده حساسیت زا است. برای پیشگیری و جلوگیری از ایجاد حساسیت، راهکارهای مختلفی وجود دارد اما ابتدا از محل زندگیتان و اطراف باید شروع کنید.
برای جلوگیری از حساسیت اولین کاری که باید بکنید تمیز کردن مداوم محل زندگیتان است. مهمترین عامل ایجاد حساسیت گرد و خاک است. برای جلوگیری از ایجاد حساسیت بهتر است هر راهی که گرد خاک ممکن است به خانه یا محیط اطرافتان نفوذ کند را از بین ببرید. بهتر است محل زندگیتان را هفته ای یکبار جاروبرقی بکشید و ملافههایتان را نیز هفته ای یکبار بشویید. اگر با گیاهان سروکار دارید بهتر است از لباس مخصوص، دستکش و ماسک استفاده کنید.
حساسیت در فصل بهار برای افراد بسیار شایع و طبیعی است. اگر دچار حساسیت بهاری هستید بهتر است علاوه بر رعایت نکاتی برای جلوگیری عوامل حساسیت زا را بشناسید و تا حد امکان از آنها دوری کنید.
عوامل حساسیت زا در انواع آلرژی
معمولا حساسیتها به دو دسته فصلی و همیشگی تقسیم میشوند. حساسیتهای فصلی معمولا به دلیل گرده گیاهان است و حساسیتهای همیشگی میتوانند علتهای مختلفی داشته باشند. به عنوان مثال موی حیوانات خانگی، ریزگرد ها و … از دلایل حساسیتهای همیشگی هستند.عوامل حساسیت زا در آلرژیهای فصلی در ادامه ذکر شده است:
میوه و خوراکی های حساسیت زا فصل بهار
مصرف برخی میوهها نقش مهمی در تشدید حساسیت فصلی دارند و اگر به حساسیتهای بهاری دچار میشوید بهتر است از این میوهها دوری کنید.
- آناناس
- خیار
- بادام زمینی
- شکر
- ماهی
- گندم
- سویا
درختان و گیاهان حساسیت زا فصل بهار
به طور کلی حساسیت بهاری به علت گرده افشانی گیاهان در این فصل است. اما درختان و گیاهانی که این حساسیت را تشدید میکنند که تعدادی از آنها شامل موارد زیر میشوند:
- کاج
- نخل
- توت
- چنار
- بلوط
- راش
- سرو
- زیتون
- توسکا
- صنوبر
علائم حساسیت فصلی بهاری در کودکان و بزرگسالان
معمولا حساسیت بهاری تفاوتی میان کودکان و بزرگسالان قائل نمیشود و میتواند همه افراد را درگیر کند که علائم آن شامل موارد زیر میشود:
- خارش و ریزش اشک از چشم
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- کهیر
- اگزما
- احساس درد در گلو
- خستگی
- افسردگی
- سردرد
- سرگیجه
- تنگی نفس
درمان حساسیت فصلی بهار
درمان آلرژی و حساسیت بهاری با دارو و درمانهای خانگی یا طب سنتی امکان پذیر هستند. در صورتی که حساسیت شما شدید است بهتر است با مراجعه به پزشک اقدام به درمان حساسیت کنید. اگر مبتلا به آلرژی فصلی با علائمی مانند گرفتگی یا آبریزش بینی شدهاید، در ادامه داروها و درمانهای خانگی برای این نوع آلرژیها شرح داده شده است.
درمان حساسیت فصلی بهاری با دارو
در صورتی که در حساسیت فصلی دچار خارش چشم یا ریزش اشک شده اید، قطرههای چشمی میتوانند در برطرف کردن این مشکل به شما کمک کنند.
برای برطرف کردن التهاب بینی میتوان از اسپری بینی کرمولین دم استفاده کرد. این اسپریها معمولا عوارض خاصی ندارند و بهتر است برای نتیجه گیری بهتر پیش از شروع التهاب بینی از آن استفاده کنید.
آنتی هیستامین ها داروهای رهایی دهنده شما از عطسه، خارش و آبریزش چشم و بینی هستند. لوراتادین و سیتریزین از انواع آنتی هیستامین ها هستند و معمولا به شکل، قرص، اسپری و شربت در دسترس قرار میگیرند.
درمان حساسیت فصلی در طب سنتی و در منزل
در درمان حساسیت با طب سنتی بهتر است از خوراکی و غذاهای با طبع گرم دوری کنید. استفاده از نعنا تازه، کاهو، آش، سبزیهای تازه یا خاکشیر میتواند در برطرف کردن حساسیت نیز موثر باشد.
مصرف روغن نارگیل و آبلیمو میتواند سبب کاهش التهاب و خارش شود. برای برطرف کردن خارش گلو و سرفه میتوانید از دمنوشهای مخصوص استفاه کنید.
درمان حساسیت فصلی عطسه و آبریزش بینی در منزل
برای درمان حساسیت، لازم است از گردهها دوری کنید؛ اما هیچ راه قطعیای برای دور کردن تمام گردهها وجود ندارد بهترین راهها برای درمان حساسیت به خصوص عطسه و آبریزش بینی در منزل، خشک نگهداشتن هوای داخل منزل، استفاده از دستگاه تهویه در خانه یا ماشین و به طور کلی استفاده از هوای پاکیزه است.
در صورتی که دچار کهیر، خشکی پوست و هر نوع حساسیت پوستیای شدهاید بهتر است پوست خود را از گردهها محافظت کرده و با شامپو بدن یا مایع های دستشویی ملایم شستشو دهید. علاوه بر آن میتوانید برای جلوگیری از خشکی از کرم های مرطوب کننده پوست شون استفاده کنید.